Tankverhuurder helpt zinkproducent productie te verzekeren

Dit Artikel verscheen in het magazine Aquarama in December 2018

Zes tijdelijke tanks worden naast de vaste tank geplaatst bij Nyrstar.

Begin oktober ontdekte Nyrstar vroegtijdig een technisch probleem aan een waterbuffertank. Een reparatie drong zich op, maar daarvoor moest de tank wel volledig leeg worden gemaakt. Dat was best een uitdaging, omdat het water nodig is om de productie te doen draaien. Tankverhuurder Liqson hielp de zinkproducent snel uit de nood. Binnen de drie dagen stonden zes tijdelijke wateropslagtanks op de site van Nyrstar in Budel.

Zes tijdelijke huur tanks worden naast de vaste opslagtank geplaatst.

Zes tijdelijke huur tanks worden naast de vaste opslagtank geplaatst.

Met een productie van ongeveer 248.000 ton zink per jaar behoort de Nederlandse zinksmelter van Nyrstar in Budel tot de wereldtop. Het proces om zink te maken, vereist flink wat water. Om een continue wateraanvoer te garanderen, investeerde de zinkproducent in een bovengrondse stalen waterbuffertank van 1.000 m³. Het technische probleem waarmee de tank kampte, moest zo snel mogelijk worden opgelost. Geen sinecure, want de tank moest volledig worden leeggemaakt om het probleem te analyseren. “Aangezien we niet over een back-uptank beschikten en we de productie wilden laten doordraaien, kwamen we bij Liqson terecht. Enkele dagen na het eerste contact was de back-up al op de site geïnstalleerd”, zegt Harry Cornelissen, projectuitvoerder bij Nyrstar Budel.

Totaaloplossing op maat

“Snel handelen is onze grote sterkte”, vertelt Emiel Sobry, projectleider bij Liqson. “De dag na het eerste contact zijn we de situatie ter plaatse gaan inschatten. Enkele uren later stuurden we al een gedetailleerde offerte met onze oplossing. We stelden voor om de wateraanvoer via zes tijdelijke tanks van elk 50.000 liter te garanderen. Deze konden gemakkelijk naast de vaste tank worden geplaatst, zonder de logistieke circulatie te hinderen. Daarnaast voorzagen we de bijhorende manifolds, reducties en niveaumetingen om de watervoorraad te monitoren. Ook zorgden we voor een integratie met de controlekamer, waardoor het risico op plotse watertekorten nihil is.”

liqson-verhuur-mobiele-container

Liqson beschikt over een breed gamma aan tanks en toebehoren. Dat zorgt voor een zeer korte reactietijd. De expertise van het eigen technische team en de kennis van de geldende normen staan bovendien garant voor een vakkundige installatie. “Drie dagen na de ondertekening van het contract hadden we alles ter beschikking om op een gegarandeerde watervoorziening te kunnen rekenen”, aldus Harry Cornelissen. “We kijken dan ook met grote tevredenheid op deze samenwerking terug. We zijn er vrij zeker van dat onze paden ook in de toekomst zullen kruisen. De veilige, duurzame en nette oplossingen die Liqson voor de opslag van vloeistoffen biedt, in combinatie met het professionalisme en de correcte prijszetting, zijn onontbeerlijk voor elke fabriek die de continuïteit van haar productie wil garanderen en/of groeispurten efficiënt wil opvangen.”

Antwoord op diverse uitdagingen

Elke productiefaciliteit heeft wel eens nood aan tijdelijke opslagcapaciteit, ook als het over vloeistoffen gaat. Technische defecten, pilootprojecten, wachtperiodes voor nieuwe tanks: het zijn allemaal situaties waarin Liqson met huurtanks een kostenefficiënt antwoord biedt.

“We hebben jaren ervaring in het omgaan met allerlei vloeistoffen in veeleisende omgevingen. In combinatie met de korte beslissingslijnen en het ruime aanbod aan tanks en toebehoren, fungeren we dan ook vaak als de reddende engel”, vertelt projectleider Emiel Sobry. “In principe kunnen de tanks enkele uren na bestelling al op de site van de klant aanwezig zijn. Onze technici zorgen zelf voor het transport en de vakkundige installatie.”


Door Bart Vancauwenberghe

Foto’s Liqson

www.liqson.com

https://www.aquarama.be/nl/artikels/item/217/tankverhuurder-helpt-zinkproducent-productie-te-verzekeren?fbclid=IwAR0MJYdOMngsww0VZX8ntNEHHD_fcd8pR9paTSIJDQI-c8kAlptgeW4GSgc